3D print software

3D designs op het internet

Als je het moeilijk vindt om zelf 3D ontwerpen te maken, kun je ze altijd van internet afhalen. Hieronder staan een aantal sites waar je 3D ontwerpen kan downloaden. Sommige zijn gratis en voor de andere moet je betalen.

  •  Thingiverse: deze website wordt gebruikt door de meerderheid van de liefhebbers van 3D printen. Thingiverse biedt meer dan 50.000 3D-modellen aan, voornamelijk zijn het ontwerpen voor 3D-printen, maar soms ook voor CNC of voor andere technieken. De gehele inhoud is gratis te downloaden en de meeste ontwerpen kunnen heel eenvoudig worden afgedrukt. Niet alle ontwerpen zijn even goed. Daarom is het goed om je ontwerpen te controleren op fouten. (Hier zal ik in een ander artikel op terug komen.)
  •  Autodesk123Een website met veel voorwerpen die je gratis kan downloaden na aanmelding. Bestanden zijn al in STL-formaat. Ook een erg mooie website om te beginnen met het zelf ontwerpen van een 3D modellen. Er zijn vele instructie filmpjes online te vinden.
  • 3Dcad browser: Een online source waar je 3D-modellen kunt ruilen. Dit is met name voor CGI grafisch ontwerpers en CAD / CAM / CAE-ontwerpers. De site heeft vele auto’s, dieren, architectuur en meer. Alles is gratis te downloaden in verschillende formats. Hiervoor moet je je wel aanmelden. Niet alle modellen zijn geschikt voor 3D printen thuis.
  • Shapeways: Deze website (Nederlandse oprichters) biedt vele prachtige ontwerpen aan geüpload door gebruikers, maar bijna niets is gratis. Je kunt het printen ook uitbesteden. Je kunt een verzoek doen aan shapeways en ze printen het ontwerp voor je uit in kunststof of metaal (van aluminium tot koper of staal, ook goud of zilver gecoat) en shapeways verzend het naar je toe, voor een redelijke prijs met de garantie van een perfect resultaat.
  • 3Dwarehouse: De opslagplaats van SketchUp, met duizenden  modellen van allerlei soorten objecten, maar je moet wel goed zoeken naar ontwerpen voor 3D printen thuis .

Op de meeste van de bovenstaande websites worden bestanden aangeboden in meerdere formats. Op deze wijze is het vrij simpel om de bestanden aan te passen naar jouw wensen. Het zijn natuurlijk fantastische bronnen om  beter te worden in het ontwerpen van 3D modellen. Er zijn nu al meer dan honderd duizenden modellen te downloaden via internet. In de toekomst zal dit alleen maar meer gaan worden. Door dit soort sites zullen we in de toekomst van alles kunnen printen van paperclip tot ……..  de mogelijkheden zijn eindeloos.

 

Bron: Low-cost 3d printing for science, education and sustainable development

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *