3D Printen algemeen

3Dhubs.com haalt 3,4 miljoen binnen.

3dhubsEen jaar na de oprichting heeft 3DHubs 4,5 miljoen dollar (3,7 miljoen euro) opgehaald bij investeerders. Dat maakt het Amsterdamse bedrijf gespecialiseerd in 3D-printen woensdag bekend. Het bedrijf breidt ook de activiteiten uit naar het buitenland. Naast het kantoor in de Nederlandse hoofdstad opent 3D Hubs een locatie in New York.

3D Hubs, opgericht door Bram de Zwart en Brian Garret, verbindt eigenaren van 3D-printers op een digitale marktplaats met mensen uit hun buurt die objecten willen uitprinten maar geen toegang hebben tot de dure apparaten. Tegen betaling lenen consumenten via 3D Hubs tijdelijk die printers.

3D-printers moeten volgens De Zwart de vervaardiging van goederen in de toekomst goedkoper en duurzamer maken. “Met 3D-printen hoeven spullen niet meer vanuit China te worden vervoerd, maar kunnen ze lokaal worden vervaardigd.

Met deze technologie kunnen bijvoorbeeld juwelen, stoelen, kleding en zelfs etenswaren worden gemaakt. 3D-printers plakken in drie dimensies laag voor laag materiaal (bijvoorbeeld plastic, chocolade of metaal) op elkaar om een object te bouwen. 3D Hubs heeft sinds de oprichting al meer dan dertigduizend prints verwerkt met 7100 printers in zo’n 140 landen.

De investering van 4,5 miljoen dollar door het Britse Balderton Capital, de Nederlandse investeerders DOEN en Vakantieveilingenoprichter Maarten Beemsterboer, moet helpen het aantal gebruikers van hun digitale marktplaats uit te breiden. Daarnaast wil 3D Hubs ook de software van het printnetwerk toegankelijker maken voor derde partijen. Zo werkt het bedrijf samen met Fairphone zodat gekochte telefoonhoesjes niet via de post hoeven worden verzonden, maar gewoon in de buurt van de consument worden geprint.

Dat 3D Hubs zich in New York vestigt is niet gek. “Het is de hoofdstad van 3D-printen“, legt mede-oprichter Bram de Zwart uit. Veel bedrijven, kunstenaars en start-ups houden zich hier bezig met de techniek. Concurrent Shapeways, oorspronkelijk uit Eindhoven en opgericht vanuit een incubator in Philips, verhuisde in 2012 al naar de stad en heeft een fabriek staan in Long Island. Het nieuwe kantoor van 3D Hubs in Brooklyn moet het bedrijf helpen de activiteiten in de VS verder uit te breiden.

Bron: Novum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *