3D Printen algemeen

3D print materialen markt zal in 2025 meer dan $ 600 mlj waard zijn

De markt rondom 3D print materialen zal volgens een recent vrijgegeven rapport meer dan $ 600 mlj waard zijn.

De materialen markt van 3D printen is volgens het rapport waarschijnlijk de meest controversiële kwestie in de 3D print industrie hedendaags. 3D print fabrikanten worden steeds meer betrokken bij de productie van materialen, deze betrokkenheid wordt door eindgebruikers als niet prettig ervaren. De fabrikanten blokkeren hun eigen klanten middels sleutel-codering en RFID-tagging van materiaal cartridges. Hierdoor krijgen fabrikanten een monopolie op prijsstelling van de materialen.

Ontwikkeling van nieuwe materialen voor 3D printen wordt gehinderd doordat sommige fabrikanten gebruik maken van lock-in. De drempel voor buitenstaande materiaal leveranciers is hoog, en voor degene die wel de markt betreden is het moeilijk om te concurreren. Hierdoor krijg je een stagnatie in de ontwikkeling van materiaal en een breder aanbod hiervan.

Op de korte tot middellange termijn, zal er druk komen te staan op de prijzen van materialen die druk zal worden gedreven door nieuwe 3D printer fabrikanten die geen gebruik maken van lock-in en zo klanten in staat stellen om zelf te kiezen voor een leverancier van materialen en ook door de druk van grote afnemers die zo door keuze van materialen leverancier de prijzen omlaag dwingen.

Volgens het rapport, zal de markt voor fotopolymeren het grootste segment van de markt behouden tot 2025, hoewel de andere materialen marktaandeel zal winnen in termen van geproduceerde tonnen. Dit komt voornamelijk door prototyping en tooling applicaties tot aan het uiteindelijke product

De huidige verdeling van de materialen markt:

Bron: IDTechEx

De hoogste groei zal worden gezien in de markt van metaalpoeders, hoewel de productie, momenteel op minder dan 30 ton / jaar, relatief laag zal blijven. Dit, in combinatie met hoge grondstofkosten en verwerkings-prijzen, deze combinatie zorgt ervoor dat de prijzen van deze materialen minder hard zal dalen in vergelijking met andere materialen

Marktgroei in een business-as-usual-scenario waarbij lock-in niet zal veranderen en de prijzen hoog zullen blijven zal stabiel zijn, zoals hieronder afgebeeld.

Bron: IDTechEx

Echter, in uitgebreide interviews met zowel materialen ontwikkelaars en eindgebruikers blijkt dat de tarieven van materialen dalen. Dit zal de omvang van de groei van de markt veranderen, zelfs als massa productie stijgt in lijn met de groei van toenemende 3D print fabrikanten.

Bron:3Ders.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *