3D Printen algemeen

3D printen een van de snelst groeiende markten van 2013

Obama zei het al in the state of the union “3D printing has the potential to revolutionize the way we make almost everything.”  In een blog van mycoperation.com staat 3D printen op een 6e plaats van snelst groeiende markt van 2013. De markt van 3D printen die op dit moment rond de 2,2 miljard zit zal in 2021 rond de 10.8 miljard liggen. Dit is natuurlijk een fantastisch vooruitzicht voor het 3D printen.

Daarin tegen heeft Goldman Saschs onlangs een  rapport gepresenteerd waarin staat dat de markt van 3D printen op de lijst staat van een van 8 industrieën die gemarkeerd zijn voor hun grote ontwrichtende potenties. Volgens Goldman is de sleutel van deze technologie dat je het product naar eigen hand kan ontwerpen wat onder andere  productiekosten zal verlagen en productielijnen korter zal maken. Dit zal een grote impact hebben op de industrie zoals we het nu kennen. Veel producten zullen gekopieerd worden zoals je nu al ziet bij muziek of bij films die je “gratis” kan downloaden van internet.

Natuurlijk zitten er risico’s aan 3D printen als we kijken naar het “stelen” van ontwerpen. Maar ook hier zullen wel weer oplossingen voor worden gevonden zoals je nu bijvoorbeeld spotify hebt voor muziek. De markt van 3D printen staat nu nog in de kinderschoenen, maar ik ben er van overtuigd dat het ook het pad opent voor vele nieuwe ontwikkelen en markten. Mensen zullen er alleen maar creatiever door worden. In mijn ogen is dit de nieuwe industriële revolutie en zal over 15 jaar iedereen een 3D printer in huis hebben.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *