3D Printen algemeen

3d printer terminology

In de 3D printwereld komen veel termen voorbij. Hieronder heb ik de meest voorkomende op rij gezet.

ABS
acrylonitrile Butadiene Styrene. Een thermoplastic dat kan worden gebruikt door een 3D printer voor de fabricage van voorwerpen. Vaak wordt ABS gebruikt als afkorting, hier wordt dan in de praktijk verwezen naar ABS filament

AMF
Additive Manufacturing File format of ook wel STL 2.0. Dit is een verbeterde versie van STL. Waar STL gebruikt maakt van rechte lijnen voor het opmaken van een object wordt er bij AMF gebruik gemaakt van kromme lijnen. hierdoor heb je minder driehoeken nodig om tot hetzelfde resultaat te komen. Voor meer info kun je hier terecht.

Bed
Het bed. De plaat waar een 3D printer de onderdelen op print

Bowden extruder
Een extruder die niet direct boven de hot end geplaatst is maar aan de buitenkant van de printer. Dit zodat de printkop lichter is en zo hogere snelheden kan halen.

 Belt (tandriem)
Een getande riem. Gewoonlijk vezel versterkt om uitrekken te voorkomen. Een tandriem wordt gebruikt om de beweging van de motor over te brengen op andere onderdelen van de machine.

BOM
Bill Of Materials. De onderdelenlijst. Er zijn onderdelenlijsten voor de hele 3D printer en voor individuele componenten.

CAD
Computer Aided Design. Dit betekend ontwerpen met behulp van de computer. Een CAD-pakket is een ontwerp- en tekenpakket dat wordt gebruikt door ingenieurs en architecten . Het bekendste voorbeeld is AutoCAD. Men onderscheidt 2D en 3D. Tegenwoordig heb je ook programma’s die gebruiksvriendelijker zijn.

CAM
Computer Aided Manufacturing. Computergestuurde fabricage. Met een CAM-programma voert men uit wat met CAD ontworpen is.

Carriage
Het bewegende wagentje op de X-as van een 3D printer waar de extruder op rust. Vaak naar gerefereerd als: x-carriage.

Copolymeren
Copolymeren zijn additieven die in polymerenmixen zitten met de bedoeling om bepaalde eigenschappen aan het hoofdpolymeer te geven.

Alle polymeren hebben bepaalde gewenste eigenschappen, maar brengen daarbij ongewenste eigenschappen in de mix. Een goed voorbeeld is Styreen, welke een transparant en nauwkeyurig polymeer is. Maar het wordt heel broos onder invloed van zonlicht. In bepaalde commerciële vernissen wordt Butadyeen toegevoegd voor verhoogde flexibiliteit, en UV-beschermers om het duurzamer te maken. Het grootste verschil tussen copolymeren en vullers is dat de eerste meedoet met de chemische reactie en een binding aangaat met het hoofdmonomeer.

Dikke plaat
Een stevige platte plaat van 4-6 mm dik materiaal dat wordt gebruikt als printoppervlak. Een variëteit aan materialen zijn al eens gebruikt, maar de belangrijkste eigenschap is dat het vlak is.

Extrude
Het deponeren van materiaal op het bouwplatform. Normaliter gebeurd dit door het verwarmen van een thermoplastic en dit door een spuitmond te persen.

Extruder
Een set van onderdelen dat het voeden en extruderen van bouwmateriaal verzorgd. Het bestaat uit twee delen: een cold-end welke het thermoplastisch draad van de rol trekt en een hot end dat de thermoplast verwarmt en extrudeert.

Facet
Een driehoekig element voor het benaderen van het oppervlak van een model. Een facet wordt gedefinieerd als drie knooppunten en buiten vlakken. Je hebt duizenden driehoeken nodig om een complex model te definiëren. De facet data wordt bewaard in een STL-bes

FDM
Fused Deposition Method. Hetzelfde als FFF.

FFF
Fused Filament Fabrication. Een druppel materiaal (plastic, wax, metaal, etc.) wordt op of naast hetzelfde materiaal geplaatst en lijmt aan elkaar (hitte of chemische reactie).

Filament (draad)
Twee toepassingen:

  • Plastic materiaal als draad (vaak 3 mm of 1.75 mm) als een grondstof voor 3D printers.
  • Geëxtrudeerd plastic (vaak < 1 mm)

G-code
De informatie welke over de aansluitkabel met de PC en de meeste ‘computer numerical control (CNC)’ machines — waaronder de meeste 3D printers — wordt verzonden is G-code. In principe zou een mens direct in G-code commando’s kunnen geven aan een 3D printer. De meeste mensen geven de voorkeur aan een van de vele CAM Toolchains die een .STL file interpreteren en als regels G-code naar de machine sturen.

Hot end
De onderdelen van een extrudeerkop dat het plastic (of andere materialen) smelt. Hot end onderdelen kunnen tot temperaturen van ongeveer ~240 °C worden verwarmd (hedendaags thermoplastisch extruderen). De hot end is het deel dat gewoonlijk aan het eind van de extruder zit. Het moet daar het heetst worden.

Heated bed
Een verwarmde constructieplaat dat voorkomt dat de basis van een geëxtrudeerd onderdeel te snel afkoelt en krimpt. Het krimpen leidt tot kromtrekken door interne spanning in onderdelen. Meestal is het resultaat dat de hoekjes van een onderdeel los komen van de constructieplaat. Verwarmingsplaten leveren meestal onderdelen met een hogere bouwkwaliteit op.

Kapton Tape
Hitte-bestendige polyamide plaktape. Het wordt gebruikt om het verwarmingselement aan de extrudeerbuis te bevestigen. Het kan ook worden gebruikt op een heated bed.

Katalysator
Een katalysator is een substantie die een chemische reactie versnelt zonder zelf opgenomen te worden door de reactie.

Monomeer
Een molecuul dat, onder de juiste omstandigheden, aan elkaar kan binden om zo grotere moleculen te vormen, polymeren genaamd. Een monomeer moet twee of meer van zulke bindingen kunnen vormen met andere monomeren.

NEMA
Meestal bedoeld om naar een specifieke afmeting stappenmotor te refereren.

  • NEMA 14 – Een kleinere stappenmotor. 
  • NEMA 17 – Een groter, krachtigere stappenmotor toegepast in de meeste 3D printers
  • NEMA 23 – Een nog groter, erg krachtige stappenmotor.

Nichrome
Een legering van nikkel en chroom. Nichrome draad wordt gebruikt als verwarmingselement in veel extrudeerbuisen en sommige ontwerpen voor een verwarmingsplaat. Eenvoudiger en minder rommelige emaille weerstanden kunnen voor hetzelfde doel worden gebruikt.

Oligomeer
Oligomeren zijn grote moleculen die bestaan uit monomeer eenheden, verbonden in een meer of mindere mate soort boomstructuur, om zo de polymerisatiezaden te leggen voor het uiteindelijke polymeer. Een vrije analogie zou zijn dat monomeren zijn tot oligomeren als wat een watermolecuul is tot een sneeuwvlok. In commerciële harsen worden oligomeren gemixt met hun monomeercomponenten om zo een polymeer met de gewenste eigenschappen te krijgen, dankzij de mogelijkheid om het polymerisatiepoces ruimtelijk te organiseren.

Parametrisch
(Adjectief) Aanpasbaar in alle dimensies. Een parametrisch model is er een die kan worden vergroot and/of verstoord om zo aan de eisen van de gebruiker te voldoen. Als het onderdeel een 1 cm gat heeft, kan je die selecteren en er een 5 mm gat van maken met slechts een paar klikken. In tegenstelling tot een STL-mesh , welke een stuk lastiger te aan te passen is. Het standaardformaat voor veel nuttige softwarepakketten kan parametrische modellen opslaan.

PEEK
Polyether Ether Ketone. Een hoge temperatuur thermoplastic welke als thermische barrière in de extruder wordt gebruikt.

PLA
Polylactic Acid. Een bio afbreekbaar thermoplastic polymeer bruikbaar als grondstof voor een 3D printer.Vaak wordt de afkorting PLA gebruikt. Er wordt dan PLA-filament bedoeld

PTFE
Polytetrafluoroethylene (Teflon). Een thermoplastic met gladde eigenschappen. Vaak gebruikt als bus in de extruder om frictie met de draad te minimaliseren.

RepRap
Een RepRap-machine is een rapid prototyping machine die een significant deel van z’n eigen onderdelen kan fabriceren. Het RepRap project is een queeste om een desktop-maat RepRap-machine te maken.

RepStrap
Een 3D-printer die kan gebruikt worden om een RepRap te maken, maar het is zelf geen RepRap, aangezien het niet door een RepRap gemaakt was. Deze worden zeldzamer sinds Mendel geprintte plastic onderdelen steeds meer beschikbaar komen, maar ze zijn nog steeds populair. Ze worden vaak verkocht als kit, of gemaakt uit bij elkaar gesprokkelde onderdelen.

RP
Rapid Prototyping. Het maken van een object in een 3D printer kost slechts een paar uur, in tegenstelling tot het sturen van een taak naar de modelwinkel waar het dagen of weken kan duren.

Stappenmotor
Motors die opereren met discrete rotatie intervals. Dit is het meestgebruikte type motor voor de 3D printers.

Skeinforge
Skeinforge is een tool chain samengesteld uit Python scripts (programmeer taal) die uw 3D-model omgezet in G-code.

Slicing
Slicing is het proces van het omzetten van uw 3D-model in een toolpath voor uw 3D-printer. We noemen het slicing omdat het eerste wat de slicing-engine doet is snijden van uw 3D-model in dunne horizontale lagen.

STL
Kort voor Stereo Lithografisch, wat een aanbevolen bestandsformaat is dat wordt gebruikt om 3D-objecten te beschrijven. Een ontwerpprogramma kan een STL-bestand produceren welke dan in een 3D-printer of renderprogramma gevoerd kan worden. voor meer informatie kun je hier terecht

Uitharden
Het proces waarbij het model hard wordt in z’n uiteindelijke vorm.

Viscositeit
Viscositeit is de eigenschap van vloeistoffen die hun weerstand tegen vloeien bepaalt. Hoe hoger de viscositeit, hoe moeilijker het materiaal wil extruden of dispensen (meer energie/druk zal nodig zijn). Ook, hoe hoger de viscositeit, hoe minder het materiaal zal gaat zakken of vervormen tot het verhardt.

Vitamine
Een niet-gerepliceerd onderdeel. In RepRap-jargon is een “vitamine” alles dat nodig is voor een RepRap maar er niet met een kan worden geprint. Bijvoorbeeld moeren.

Vuller (filler)
Vullers zijn stevige materialen die aan polymeren (of cement) worden toegevoegd maar er chemisch geen interactie mee hebben. Ze blijven inert maar voegen bepaalde gewenste mechanische eigenschappen toe aan het middel. Dit kan zijn om de dichtheid te veranderen (maakt het middel zwaarder of lichter), verhoogde sterkte (vezels…), weerstand tegen afschaving en verbeterde thermische eigenschappen (zand…), of slechts het verdunnen van het middel om het zo gemiddeld goedkoper te maken.

Wade’s Extruder
Een alternatief voor de standaard extruder.

bron: reprap.org/wiki

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *