3D Printen algemeen

Dual aangedreven extruder

 Het bedrijf BrainyDeep in Australië heeft op de crowdfunding website IndieGoGo de eerste dual aangedreven extruder voor 3D-printers gepresenteerd. De Kraken wordt aangekondigd als ’s werelds eerste dual wiel extruder en is tevens ook de kleinste dual nozzle extruder, de Kraken, is twee extruders in een, en is slechts in een paar minuten opnieuw te configureren van single naar dual naar quad extruder.

 

Dual  klemWiel Configuratie

Door dat er op de kraken twee motoren worden gebruikt kan het filament aan beide zijden worden aangevoerd naar de nozzle. Dit betekent dat de aandrijfkrachten voor het filament sterk zijn toegenomen, waardoor printsnelheden toenemen en printen bij lage temperaturen. De kraken is getest met extrusiesnelheden van bijna 900 mm/s. Als je ziet dat de gemiddelde snelheid rond de 70 mm/s ligt is deze snelheid een enorme verbetering. Doordat er twee klemwielen zijn voor het filament is de kans op slippen van filament niet mogelijk.

Dual Nozzle Configuratie

De Kraken is de kleinste dual nozzle extruder die beschikbaar is, de kraken is iets meer dan 40mm breed. De nozzles liggen dichter bij elkaar. Op deze wijze kan de nozzle meer van het bouw oppervlakte bereiken, het vermindert het verlies van print grootte bij het gebruik van meerdere nozzles. Hiermee kun je afdrukken tot 26x20cm met 1 nozzle, 23x20cm met 2 nozzles en maximaal 15x20cm met 4 nozzles op een standaard Prusa Mendel. 

Wil je meer over dit project weten kun je terecht op de website van  IndieGoGo 

 

Een gedachte over “Dual aangedreven extruder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *