3D Printen algemeen

Hoe werkt 3d printen

Driedimensionale printers gebruiken meestal rollen acryl, ABS of metaal als grondstof. Dit wordt aangevoerd in de machine.

Geleid door computer-gestuurde design software (CAD), smelt de printkop de gebruikte grondstof. Hiermee bouwt de printer aan de hand van de gemaakte specificaties van de software het object laag voor laag op.

In het onderstaande filmpje kun je zien hoe een 3d-printer werkt

Toen 3d printers voor het eerst werden uitgevonden 30 jaar geleden, waren de originele modellen van deze machines groot en duur en konden ze alleen bediend worden door deskundigen. Steeds meer bedrijven produceren nu 3d printers die het formaat hebben van een magnetron. Op dit moment kosten ze rond de € 1000,-. En er zijn veel verschillende soorten en merken. (Maar dit is voor een ander bericht)

Wat zijn de voordelen van 3D printen tegenover traditionele productie?

Traditionele productie vereist meestal grote stukken materiaal zoals staal, die vervolgens worden weggesneden met een CNC-machine of bv.. een draaibank voor het uiteindelijke product. het gevolg hiervan is dat er een veel grotere hoeveelheid afval achterblijft dan met 3D printen.

Bij andere traditionele vormen van productie, zoals gereedschappen of motoren moeten mallen worden gebouwd waar de rauwe vloeibare grondstof in gegoten moet worden en dan vervolgens moet afkoelen. Dit is een proces dat meestal grote machines, werkplaatsen en een assemblage-lijn nodig heeft en wat lang duurt en veel geld kost.

Driedimensionaal printen daar in tegen kan in iedere garage of kelder en is tegenwoordig mogelijk voor iedereen. De printers zijn vaak niet groter dan een verhuisdoos en dit zal in de toekomst alleen nog maar kleiner worden.

In tegenstelling tot enorme robot assemblage-machines, die elke keer als er een nieuw product wordt geïntroduceerd opnieuw moeten worden ingesteld, hoef je bij 3D-printers alleen een nieuw design te laden en je kan printen.

Natuurlijk zitten ook hier nog veel haken en ogen aan. Geloof me, over een paar jaar zal 3d-printen net zo normaal zijn als het uitprinten van een blaadje en zal er in elk huishouden 1 thuis staan.

 

Een gedachte over “Hoe werkt 3d printen

  1. Erg interessant! je hoort in het nieuws ook steeds meer de ontwikkelingen over het gebruik van 3D printers. Ben erg benieuwd hoe het de komende jaren gaat ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *