3D Printen algemeen

Koenigsegg One:1, ‘Megacar’ uit de 3D-printer

koenigsegg-fastest-car-3d-printing-1

Zweedse automaker Koenigsegg viert zijn 20ste verjaardag dit jaar. Voor de gelegenheid, onthulde het bedrijf de One: 1,of zoals Koenigsegg hem noemt: the worlds first production Megacar. Dit omdat het vermogen 1 Megawatt bedraagt, oftewel: 1.360 pk. Het is de eerste productie-auto die een 1:1 vermogen-gewichtsverhouding aanbiedt.

 

kenmerken

· De One:1 trekt 2G in de bochten op straatlegale cupbanden
· 610 kg neerwaartse druk bij 260 km/u dankzij actieve aerodynamica (de McLaren P1 heeft 600 kg downforce)
· Een chassis met active ride height en variabele veer-ratio’s
· 3G en GPS-controlled Predictive Active Chassis en Aero Track Mode
· Een 20% lichter carbon chassis en koets
· Geventileerde carbon racekuipjes met memory foam

koenigsegg-fastest-car-3d-printing-2

De 3D geprinte kenmerken van de nieuwe Agera One: 1 zijn, variabele turbo behuizingen voor een betere respons en koppel bij lage toeren en een volledig 3D geprint titanium eindstuk voor de uitlaat die 400 gram gewicht bespaart. Een andere gewichtsbesparing is  een 20-procent lichter koolstofvezel chassis gemaakt van nieuwe high modulus vezels.

koenigsegg-fastest-car-3d-printing-3 Volgens Jalopnik, is het eindstuk van de uitlaat,het grootste stuk van 3D geprint titanium dat ooit is gebouwd. Het duurt drie dagen om te produceren. Dat zou verbazingwekkend inefficiënt zijn voor een massa geproduceerde auto, maar dit bespaart niet alleen gewicht, maar ook de kosten voor het produceren van slechts zes stukken van dergelijke complexe onderdelen. Daarnaast helpt 3D printen hen ook de vorm te bereiken die ze wilden en laat het hun workflow optimaliseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *