3D Printen algemeen

vrouw loopt weer na 22 jaar, door 3D geprint exo-skelet

dnews-files-2014-02-walking-exosuit-web-e1392924588328Amanda Boxtel heeft in 1992 een skiongeluk gehad. Haar doktoren vertelden dat ze nooit meer zou kunnen lopen. Haar rug was namelijk gebroken en ze is vanaf haar middel verlamd. 22 jaar later, kan ze dankzij een 3D-geprint exo-skelet (ontwikkeld door 3D Systems enEkso Bionics), weer staan en lopen.

Het exo-skelet is de eerste in zijn soort en is voor haar op maat gemaakt. De ontwerpers van 3D Systems hebben haar lichaam gescand om de contouren van haar ruggengraat, heupen en schenen digitaal in beeld te krijgen. Dit proces hielp hen het pak vorm te geven. Vervolgens werd het pak met een set van mechanische aandrijvingen en besturingselementen, gemaakt door Ekso Bionics, gecombineerd. Dit resulteerde in het, volgens 3D Systems, eerste op maat gemaakte exoskelet ooit.

ekso-suit-0                        ekso-suit-1

Tijdens het maken van het pak moest er met meerdere dingen rekening worden gehouden. Zo moest er gekeken worden naar plekken waar botten uitsteken, daar mogen geen harde onderdelen tegenaan stoten. Dit kan namelijk leiden tot blauwe plekken en schaafwonden. Aangezien iemand die verlamd is deze niet voelt en ze niet doorheeft kan dit vervolgens weer leiden tot infecties. 3D-printen zorgde ervoor dat er met veel detail aan het pak gewerkt kon worden. Zo is het pak op zo’n manier ontworpen dat de huid eronder kan ademen en je niet snel gaat zweten.

Dit is niet het eerste exoskelet ooit gemaakt dat verlamden weer laat lopen. Maar waar deze ontwerpen tot nu toe altijd nog ietwat onhandig waren, hebben deze twee bedrijven een perfect passend exoskelet kunnen maken door gebruik te maken van 3D-printen. Dit geeft de optie om relatief makkelijk en goedkoop op maat gemaakte oplossingen te ontwikkelen zoals dit voor Boxtel is gedaan.

 

Bron: want.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *