3D Printen algemeen

wat is een .STL file

In dit artikel zal ik uitleggen waar dit bestand voor dient en hoe deze gebruikt wordt. Ook zal ik het kort hebben over een alternatief voor dit bestands type.

Wat is een .STL bestand

Eenvoudig uitgelegd is een .stl file een bestandsformaat dat door 3D print software wordt gebruikt om gegevens te produceren die nodig zijn om 3D modellen van de software over te brengen naar een tastbaar product. STL is dan ook afgeleid van het woord STereoLithografie en bestaat sinds de jaren 80. 3D systems is de grondlegger van dit bestandstype.

Om wat specifieker te zijn is een .stl bestand een driehoekige representatie van een 3D object. Het oppervlak van het object wordt onderverdeeld in een logische reeks van driehoeken.Deze driehoeken zijn uniek en worden steeds kleiner gemaakt om tot het gewenste object te komen. Dus hoe kleiner de driehoeken des te nauwkeuriger is het model. Aan de hand van deze driehoeken wordt de x-y-z richting van de 3D printer bepaald.

Een “goed” stl bestand moet voldoen aan twee regels. De eerste regel stelt dat aangrenzende driehoeken, twee hoekpunten met elkaar gemeen moeten hebben. Ten tweede moet de oriëntatie van de driehoeken ten opzichte van elkaar juist zijn (dus welke zijde van de driehoek is “binnen” en welke zijde is “buiten”). Indien aan een van deze twee criteria niet wordt voldaan, ontstaan er problemen in het .stl bestand. En krijg je een niet sluitend model. Er zijn  tal van software pakketten te downloaden die kleine inconsistenties kan repareren. Mocht dit niet lukken kan je altijd terug gaan naar het originele CAD-model om de fout te herstellen.

STL 2.0

De officiële naam van dit bestand is AMF dit staat voor Additive Manufacturing File. Dit bestands- type is ontwikkeld door Hod Lipson en zijn team omdat het stl file zoals we nu kennen efficiënter kan. Het voordeel van dit bestandstype is, dat het ook ronde lijnen gebruikt bij een driehoek. Op deze wijze heb je dus minder driehoeken nodig om tot een gladder oppervlak te komen. Dit resulteert dus weer in een kortere print tijd. Eigenlijk alleen maar voordelen dus. Nu denk je natuurlijk; waarom wordt dit dan nog niet gebruikt? De vraag naar dit bestand is op dit moment nog te laag. Dit is dan ook de reden waarom de meeste 3D bestanden in .STL worden aangeboden. Dit zal wellicht in de toekomst veranderen.

Mocht je meer informatie hierover willen kun je hier terecht.

 

 

Een gedachte over “wat is een .STL file

 1. Dear Sir/Madam,

  My name is Vijay and I am making a blogwebsite about 3D printers. The aim of this website is to inform people about 3D printers. At this moment I am working on an article about STL files and I hope I could use a photo of the circles (10mm) on my website.
  Ofcourse I will add the link of your website in this article, so that people know where the original picture is from.

  I hope to hear from you soon.

  Kind regards,

  Vijay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *