3D Printen algemeen

Welke 3D print technieken zijn er

In dit artikel wil ik het hebben over de technieken die er zijn voor 3D printen. Het concept 3D printen bestaat al sinds 1984. Dit werd ontwikkeld door Charles Hull. In 1986 werd dit proces door Charles stereolithografie genoemd en hier werd patent op aangevraagd.

Stereolithographie (SL)

Dit is de oudste en eerste  techniek die wordt gebruikt om 3D-geprinte objecten te maken. Het is het proces waarbij een uniek ontworpen 3D-print machine, een zogenaamde stereolithograph apparatus (SLA), vloeibare kunststof in vaste objecten middels een laser converteert. Het proces werd gepatenteerd als een middel van rapid prototyping in 1986 door Charles Hull, mede-oprichter van 3D Systems, Inc

In 1988 werd FDM uitgevonden door Scott Crump. Scott Crump is ook medeoprichter van Stratasys.

1 spuitmond (hotend)                2 materiaal           3 platform

FDM (Fused deposition modeling) is het proces  waarbij  laag na laag materiaal aan elkaar wordt gesmolten. Een spuitmond (hotend) verwarmt het materiaal waardoor het smelt. Vervolgens brengt de spuitmond het materiaal op een beweegbaar platform. Door de beweging van het platform of/en de spuitmond ontstaat de gewenste vorm, laag voor laag. Dit proces wordt bij het merendeel van de huidige “thuis” 3d printers gebruikt. De meest gebruikte materialen hiervoor zijn ABS, PLA en PC

Het laatste proces wat ik zal uitleggen heet SLS (Selective Laser Sintering). Sinteren is het proces waarbij men materiaalkorrels verhit tot een temperatuur waarbij ze net niet smelten. Op deze manier smelten de korrels aan elkaar waardoor er een zeer hard materiaal kan ontstaan.

Bij een SLS printer is de werking als volgt; Op een poederbed wordt een laagje van 0,1 mm kunststof poeder gedoseerd. Het gehele oppervlak wordt vervolgens tot nét onder het smeltpunt verwarmd waarna het met een CO2 laser selectief belicht wordt. Door het belichten met een laser wordt ter plekke kortstondig de temperatuur boven het smeltpunt gebracht waardoor de poederkorrels tot een product versmelten. Daar waar de laser het poeder niet belicht, wordt het niet versmolten.

Er zijn nog tal van meer processen die gebruikt worden. Bovenstaande zijn de meest gebruikte. In een volgend artikel zal ik uitleggen wat een STL.file is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *