3D Printen algemeen

Zuyd Hogeschool in Shell Eco-marathon met 3D-geprinte Auto

Geldermalsen, the Netherlands, 9 april 2014 – Hogeschool Zuyd doet mee met de Shell Eco-marathon 2014, met een auto waarvoor in het productieproces 3D-printtechnologie is gebruikt. De Shell Eco-marathon is een jaarlijkse wedstrijd met als doel studententeams uit te dagen een ultra-efficiënte auto te ontwerpen, bouwen en testen.

groep2

Hogeschool Zuyd doet voor de vijfde keer mee, maar dit is de eerste keer dat 3D-printtechnologie gebruikt wordt tijden het productieproces. Een tafelmodel 3D-printer maakt onderdelen voor de auto zoals het dashboard, stuur, spiegels en handvatten. Daarnaast worden er 220 mallen geprint om de carbonfiber-onderdelen voor de carrosserie van de auto te maken. Ultimaker steunt het team van Zuyd Hogeschool met tien Ultimaker Original 3D-printers om het printen zo snel en efficiënt mogelijk te maken.

“Het hoofddoel is een auto te maken die zo duurzaam mogelijk is en waarvan het brandstofverbruik zo laag mogelijk is,” zegt docent Rob van Loevezijn van de faculteit Bèta Sciences and Technology van Hogeschool Zuyd. Er is voor 3D-printen gekozen omdat deze technologie budget- en milieuvriendelijk is. Zo zijn de in de 3D-printer gebruikte PLA plastics milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar. Daarnaast is het maken van mallen met een 3D-printer sneller dan het maken van de traditionele houten mallen.

Shell heeft dit project van Hogeschool Zuyd verkozen tot ‘top-story’ van

de Eco-marathon. De Eco-marathon vindt dit jaar plaats van 15 tot 18 mei in Rotterdam.

mal2

 

dashboard2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *