3D printers hardware

3D printer met robotarm

3drobotDe 3D printers zoals wij ze kennen, bewegen alleen in rechte lijnen over de XYZ as. De Technische Universiteit in Delft (TU Delft) heeft in samenwerking met het Nederlandse bedrijf Océ technologies een 3D printer ontwikkeld met een robotarm. Met deze printer is het mogelijk om op elke ondergrond te printen en zelfs op bestaande voorwerpen. Door middel van de robotarm heb je een grootte mate van vrijheid met printen en hoef je dan ook geen rechte lijnen te volgen. Het is mogelijk om langs zeer complexe en gebogen oppervlakten te bewegen. Deze nieuwe technologie vermindert niet alleen de afdruktijd maar verbetert ook de kwaliteit van het bedrukte oppervlak.Op de kop van de arm zit een high performance printkop ontwikkeld door Océ.

De onderzoekers voerden verschillende tests uit om het prototype 3D printer uit te proberen. In de eerste proef,  maakte de 3D printer een grote 2D print. Doordat de robotarm geen rechte bewegingen hoeft te volgen, wordt de afdruktijd aanzienlijk verkort. Bijvoorbeeld, het afdrukken van het Océ-logo was twee keer zo snel als die van een “normale” andere 3D printer.

De tweede test was het printen op een gebogen oppervlak. Met de gegevens uit een laserscanner print de printkop altijd loodrecht en op de juiste afstand van het oppervlakte. Daarnaast kan de robotarm ook op oppervlakken printen die bijvoorbeeld ribbels hebben. Deze technologie maakt vele toepassingen mogelijk, zoals het repareren van scheuren, coating en voor restauratie werkzaamheden. Als men de printer op een groter formaat maakt is het zelfs mogelijk om reparaties uit te voeren van vliegtuigen, voertuigen of machines.

Het is dan ook niet ondenkbaar dat fabrieken een lijn van dit soort 3D printers neer zetten voor het printen van unieke onderdelen of misschien wel ter vervanging van de complete productielijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *