3D printers hardware

Ex1 PCB 3D printer

Ex1 PCB 3D PrinterOp crowdfunding website Kickstarter is gisteren (11-11-2013) een nieuw project gestart in de vorm van de Ex1 PCB 3D printer. Deze printer is gecreëerd om ontwikkelaars te helpen met het snel testen en bouwen van circuit boards voor projecten.

De Ex1 PCB 3D printer is ontworpen om ervoor te zorgen dat het printen van circuit boards even snel en eenvoudig gaat als het afdrukken van een foto.

De oprichters van het bedrijf Cartesian Co hebben een minimum van $30,000 nodig om met het project van start te gaan maar zitten op dag 2 al op de dubbele opbrengst met nog 29 dagen te gaan. 

De EX ¹ printer is niet ontworpen om 3D-objecten te maken als een normale 3D-printer. Het basisprincipe van de printer is vergelijkbaar met jouw eigen desktop printer. Deze printers maken gebruik van twee inkjet cartridges die afbeeldingen afdrukken op een grondlaag. In plaats van inkt gebruikt de Ex1 twee verschillende chemische stoffen. Wanneer je deze twee stoffen mixt, treedt er een reactie op om zilveren nanodeeltjes te produceren, waardoor je een zilverafbeelding krijgt op de grondlaag.

Het afdrukgebied is 17,5 x 8 cm (6.9 x 3.2in) en de grootte van de printer is 43 X 32 X 17cm (17 x 12.6 x 6.7in), bijna dezelfde grootte als jouw desktop printer thuis. Met een gewicht van slechts 6 kg is de Ex1 zeer draagbaar en kan dus makkelijk meegenomen worden.

Het team heeft de software ontwikkeld om je een image te laten importeren en controle te hebben over alle print-variabelen. Het printproces is net zo eenvoudig als het klikken op Bestand> Afdrukken. De printer is ontworpen om gemaakt te worden met off the shelf onderdelen – staven, lagers, motoren, schroeven, etc. zijn standaard dit zodat de gebruikers heel eenvoudig de printer thuis kunnen upgraden of verbeteren.

Naast de meer conventionele printplaat materialen kan de Ex1 afdrukken op een verscheidenheid van materialen zoals vele soorten kunststof, glas, hout, keramiek, siliconen en zelfs stof en papier. De mogelijkheid om circuits te printen op zoveel verschillende oppervlakten betekend dat ontwerpers nog creatiever kunnen zijn en meer mogelijkheden hebben dan voorheen. Het team is op dit moment bezig om nieuwe inkt formules en processen te ontwikkelen evenals nieuwe manieren van bewerken en coaten van materialen om zo de Ex1 meer mogelijkheden te geven.

Wil je meer weten over dit project of het ondersteunen, dan kun je terecht op de website van KICKSTARTER. Op de website staat ook een video die de werking van de Ex1 laat zien.

Een gedachte over “Ex1 PCB 3D printer

  1. Bizar! Gaat dat betekenen dat we binnenkort helemaal zelf een computer from scratch kunnen maken? Hoe futuristisch is dat? Blijf mij verbazen over de mogelijkheden van 3D-printers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *