3D printers hardware

Prusa nozzle: gemaakt van voedsel veilig roestvrijstaal

Josef Prusa is naast dr Adrian Bowyer een van de grondleggers van het Rep Rap project en heeft een grote bijdrage geleverd aan het concept open source 3D printen. RepRap printers zijn nog steeds de meest gebouwde printers ter wereld en 1 van de meest gebouwde varianten hiervan is Prusa Mendel. Josef had tot kort gelen nog geen eigen bedrijf en daar is met Prusa Research verandering in gekomen. Het eerste product dat het bedrijf op de markt brengt is de Prusa nozzle. De Prusa nozzle is een hot-end die volledig gemaakt is uit 1 stuk roestvrij voedsel veilig metaal.
Voor degene die niet helemaal bekend zijn met 3D print termen. Een hot-end is het gedeelte waar het plastic gesmolten wordt. Meestal bestaat een hot-end uit koper en PTFE (polytetrafluoroethylene). Doordat de Prusa nozzle uit een stuk RVS bestaat kan deze vele hogere temperaturen aan. Met deze nozzle kun je alles printen tot een temperatuur van onder de 300°C – PLA, ABS, Polycarbonaten, Nylon. Als je de nozzle upgrade met een thermo-couple dan heb je zo goed als geen temperatuur limiet.

De nozzle zelf is gefreesd uit een enkel stuk 303 A1 RVS dat meestal gebruikt wordt in de voedsel industrie. De binnenkant heeft geen gaten of onregelmatigheden en is gepolijst waardoor de nozzle makkelijk schoon te maken is. Met zoals alles wat Josef Prusa doet is deze Prusa nozzle volledig open-source, de tekeningen kun je hier vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *