3D printers hardware

Welke 3d printers zijn er?

Je eigen 3D ontwerpen uitprinten is natuurlijk erg gaaf. Zoals ik aan gaf bij mijn vorige post, wilde ik het gaan hebben over het soort 3D printers die er op de markt zijn.Waar ik mij in deze post vooral op wil richten, is op 3D printers voor in huis, in de prijscategorie tot € 2000,-.

Om te beginnen zijn er heel veel verschillende modellen op de markt. Ze zijn er variërend in prijs van € 350,- tot enkele tonnen. Als je het idee hebt om een 3D printer aan te schaffen, moet je jezelf een aantal dingen afvragen;

  • Wat wil ik met de printer?
  • (erg belangrijk natuurlijk) Wat is mijn budget?
  • Wil ik hem zelf bouwen?
  • Wil ik een plug&play?
  • Hoe snel moet de printer zijn?

Zo zijn er nog veel meer vragen. Er zijn nogal een aantal dingen waar je dus rekening mee moet houden.

Ik zal in deze post een korte uitleg geven over welke printers er zijn. Ik zal hier ingaan op bouwpakketten en op plug&play printers. De opkomst van 3D printers gaat op dit moment erg hard en er zijn tal van nieuwe ontwikkelaars. Ik zal er dus ook vast heel veel vergeten. Voel je vrij om mij hierin aan te vullen. Bij de printers staat een link naar de website. Daar staat ook meer uitleg over de printer, mocht je interesse hebben.
Plug&play 3D printers
Omdat 3D printers steeds populairder worden, zijn er ook meer bedrijven die ze op de markt brengen. Er zijn tal van bedrijven die plug&play 3D printers verkopen. Plug&play houdt in dat je de stekker in het stopcontact kan stoppen en je 3D printer aansluit op de computer en je kunt printen. Hieronder staat een korte lijst van printers die er op de markt zijn. Voel je vrij om de lijst aan te vullen en om ervaringen te delen. 

Bouwpakketten en open source 3D printers
Deze 3D printers zijn gemaakt op basis van een opensource model wat betekent dat de blauwdruk opengesteld is aan iedereen. Het prototype, het maak proces en het resultaat van de printer staan op het internet zodat iedereen een persoonlijke  3D printer thuis kan maken. Hierdoor is het over het algemeen ook goedkoper om deze printers te maken. Dit vergt dan wel weer enige kennis van zaken, maar dat maakt het dan ook weer erg interessant (al zeg ik het zelf) en natuurlijk erg leerzaam. Ook hier geldt weer voel je vrij om de lijst aan te vullen.

Op het onderdeel opensource zal ik nog een keer terugkomen in een andere post. Voor mij geldt dat er nog veel te leren valt over deze printers en alles wat er bij komt kijken, dus ervaringen zijn van harte welkom.

5 gedachten over “Welke 3d printers zijn er?

  1. Dag Ralph, erg leuk om jouw artikel te lezen! Ik ben benieuwd naar je volgende artikel! Ik heb mij ook aangemeld voor het forum! Ik kijk uit naar de ontwikkelingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *