bioprinten

Het gips van de toekomst

Jake Eville heeft een nieuw concept uitgevonden ter vervanging van gips. De Cortex Exoskeleton. Dit is een 3D geprint alternatief concept die niet de nadelen heeft van het gips zoals we dat nu kennen. Het “reguliere” gips zoals wij het kennen mag niet nat worden, is zwaar en als je jeuk hebt kun je moeilijk krabben en bovendien is het niet echt hygiënisch. Dat is met dit nieuwe concept verleden tijd.

Hoe werkt het?

Door een scan te maken van het gebroken lichaamsdeel en deze scan te combineren met de röntgenfoto, kan met een 3D printer de Cortex worden geprint. Hierbij wordt dan rekening gehouden met de stevigheid van structuur van de cortex. Bij het gebroken gedeelte wordt wordt een extra soort van honingraad structuur aangebracht ter versteviging van het gebroken gedeelte. De cortex is lichter,dunner, waterbestendig en meer hygiënisch dan het gips zoals wij het kennen. En het grootste voordeel je kan krabben.

Het nadeel is dan wel weer dat het 3 uur duurt voordat de Cortex geprint is. Bij het reguliere gips zit het er wel direct op, maar duurt het wel 3 dagen voor het uitgehard is. Op dit moment is het nog niet officieel goedgekeurd door de medische wereld. Maar dit is in mijn ogen wel een serieus alternatief voor het gips zoals wij het nu kennen.

 

Een gedachte over “Het gips van de toekomst

  1. Goed artikel en goed alternatief voor het gips van nu. Ook al is er nu al een lichtere variant, dit zou fantastisch zijn! Wat maakt 3 uur nu uit als “nadeel” op het gips van nu? Desnoods geef je iemand even tijdelijk een spalkje en laat je die persoon even wachten in het restaurant van het ziekenhuis. Ik weet niet of het voor alle breuken gebruikt zal gaan worden, maar voor een ‘huis, tuin en keuken breuk” absoluut een uitkomst! Nog even….je moet altijd zo lang wachten in een ziekenhuis, dat 3 uur erbij ook niet uit zal maken, zeker niet als het zoveel voordelen heeft!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *