bioprinten

Het ontwikkelen van natuurlijk ogende, 3D-geprinte huid

Onderzoekers aan de Universiteit van Liverpool zijn synthetische huid aan het ontwikkelen die kan worden geproduceerd op een 3D-printer en worden gekoppeld aan een persoon op basis van hun leeftijd, geslacht en etnische groep.

3D printen is een nieuwe wetenschap, die een ​​significant potentieel heeft voor ontwikkelingen in de geneeskunde. 3D printers zijn relatief goedkoop en kunnen worden geprogrammeerd om bijna elke variatie te ontwerpen – zonder de noodzaak van een donor of een fabrieksprothesen. Inspanningen voor het produceren van synthetische huid, tot nu toe zijn ze er echter niet in geslaagd om een ​​product te realiseren dat niet te onderscheiden is van het echte werk.

Natuurlijke uitstraling

Onderzoekers aan de universiteit van Liverpool zijn nu bezig met de ontwikkeling van 3D-beeldverwerking en huid modelleringstechnieken die de huid van een persoon kan kopiëren, zodat het natuurlijk lijkt.

Hoewel het mogelijk is om  te printen in een toon, geeft dit vaak niet de diversiteit van het oppervlak dat in de praktijk wordt gevormd door sproeten, aders en rimpels. Mensen die lopen tussen dag-en kunstlicht krijgen ook een andere huidtint, dus synthetische huid moet hetzelfde effect produceren.

Met behulp van een 3D-camera is het ook mogelijk geometrie mee te nemen in de perceptie van de huid die vaak wordt beïnvloed door factoren zoals schaduwen.

Het eerste onderdeel van het project is om een perfecte 3D-camera-technologie en verdere  te ontwikkelen die bijna precies iemands  en  kan evenaren onder wisselende lichtbronnen. Dit zal op individuele basis worden uitgevoerd, zodat de synthetische huid van elk persoon maatwerk is.

De onderzoekers zullen ook manieren onderzoeken van het nemen van 3D-beelden van huidtypes van honderden mensen voor het opbouwen van een databank die meer in het algemeen kan worden gebruikt. Deze databank zou dan kunnen worden gebruikt in meer afgelegen gebieden of in landen waar de toegang tot gekalibreerde 3D-camera’s moeilijker is. 3D-printers zijn echter relatief goedkoop dus met toegang tot een databank van huidtypes en een printer, kunnen medici nog steeds een huidtype kiezen die dicht in de buurt komt van het origineel.

Enorme voordelen

Dr Sophie Wuerger van de Perception Group in het Universitaire Instituut voor Psychologie, Gezondheid en Maatschappij zei: “Deze wetenschap is in een vroeg stadium, maar de voordelen van 3D-printen voor de geneeskunde zijn enorm”.

“Het menselijk visueel systeem is zeer gevoelig voor kleine verstoringen in de uiterlijk van de huid , dus het maken van een overtuigende synthetische versie is essentieel of deze technologie wordt gebruikt voor nood-of cosmetische geneeskunde.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *