bioprinten

Skin Print, het 3D printen van huid.

3d printed skin

Vier studenten aan de Universiteit  van Leiden hebben dinsdagavond in Rotterdam de Digital Award prijs gewonnen op de Philips Innovation Award met het concept SkinPrint. De Philips Innovation Award is de grootste studentenondernemersprijs van Nederland.

Wat is SkinPrint?

Het doel van SkinPrint is om met een minuscuul klein stukje huid grote hoeveelheden huid te gaan 3D printen. Op deze wijze hebben brandwondenslachtoffers minder operaties nodig om te herstellen en krijgen ze minder littekens.

Wat SkinPrint doet is, ze halen bij een patiënt met brandwonden met een naald een piepklein stukje gezonde menselijke huid weg. Deze huidcellen zetten ze in een laboratorium op kweek en zullen zich in rap tempo vermenigvuldigen. Na anderhalve week heb je zo’n tien miljoen cellen, genoeg om een groot stuk huid te printen. De cellen dienen als de inkt voor de 3D-printer. In het ziekenhuis vindt vervolgens een huidtransplantatie plaats. 

Met de huidige methode wordt er een stuk huid van je lichaam geschaafd. Op deze wijze krijg je dus meer wonden en en eventueel meer littekens en duurt het herstel dus ook langer. Met deze nieuwe methode is het dus mogelijk om de gehele brandwond in één keer te 3D printen. Patiënten moeten dus minder vaak onder het mes en houden er minder littekens aan over. 
 
Op dit moment is het nog een concept. SkinPrint moet eerst een keurmerk krijgen van de European Medicines Agency. Daarvoor moeten ze eerst bewijzen dat deze methode veilig is. SkinPrint gaat samenwerken met de Zwitserse professor Ernst Reichmann, dé expert op het gebied van huid. Met zijn hulp hopen ze dat de eerste ziekenhuizen binnen vijf jaar gebruik zullen maken van geprinte menselijke huid.
 
Als het SkinPrint lukt om brandwonden te genezen, zijn de mogelijkheden vervolgens groot. We kunnen SkinPrint daarna waarschijnlijk ook gebruiken om huidkanker of andere huidziekten te behandelen. Bovendien zou het printen van complexere organen, zoals een nier of lever, een stuk dichter bij komen.

Volgens teamleider Ingmar van Hengel “Het kan voor een revolutie in de geneeskunde zorgen.”

Het concept is niet geheel nieuw. Het 3D printen van huid bestaat al wel langer met behulp van een bioprinter. In een vorig artikel heb ik gesproken over het bedrijf Organovo die dit concept al langer gebruiken.

bron: metro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *