bioprinten

Utrecht pioniert met 3D-biofabricaat

nieuws_17140_146De Utrechtse experimentele Biofabrication Facility is er op gericht om onderzoek en 3D print technologie te gebruiken om nieuwe wegen in te slaan op het gebied van biofabricatie en brengt de werkelijkheid van levend,-3D geprint kraakbeen een stap dichter bij .

De experimentele Utrecht Biofabrication Facility wordt momenteel ontwikkeld door Utrecht Life Sciences dit is een open innovatie netwerk in Nederland,dit door middel van het verenigen van de Universiteit van Utrecht, Universitair Medisch Centrum Utrecht, de overheid en het bedrijfsleven. De fabriek zal bestaan ​​uit twee cleanrooms waar 3D bioprinters en celkweekfaciliteiten worden geïnstalleerd en zal zich voornamelijk richten op orthopedische 3D print toepassingen, zoals het herstel van bot en kraakbeen.

3D printtechnologie is een groot hulpmiddel voor het herstellen van beschadigd weefsel – en kan de ommekeer zijn in regeneratieve geneeskunde waar 3D printen wordt gebruikt om driedimensionale implantaten te maken met levende cellen die de structuur van een echt weefsel hebben , zoals botten of kraakbeen.

De implantaten werken samen met het natuurlijk genezend vermogen van het lichaam. De voordelen van 3D geprinte implantaten voor patiënten is dat ze niet hoeven te wachten voor de behandeling tot hun gewrichten niet meer werken. In plaats daarvan kan de genezing worden gestimuleerd met behulp van een stukje kraakbeen of bot, dat laagje-voor-laagje opgebouwd is met behulp van 3D bioprinten. Tijdens een operatie kan levend, 3D geprint weefsel worden ingebracht in het lichaam op de gewenste locatie. Het levend weefsel implantaat zou het lichaam stimuleren om nieuwe cellen te produceren die zich aanpassen en groeien rond het implantaat. Voor mensen met gebroken of verbrijzelde botten, kunnen dergelijke 3D geprinte implantaten het genezingsproces versnellen.

Hieronder is een voorbeeld van een 3D-gedrukte structuur. Stamcellen kunnen worden geïnjecteerd in een 3D geprinte holle buis om bloedvaten te ontwikkelen. A is een computermodel, C is 3D geprinte buis.

 UMC Utrecht

De Utrechtse Biofabrication Facility zal in 2014 klaar zijn, en zal ook beschikbaar zijn voor andere universiteiten, onderzoeksinstellingen en bedrijven die wetenschappelijk onderzoek wensen te verrichten.

De twee mensen achter dit project in Utrecht zijn Professor Wouter Dhert, voorzitter van de regeneratieve geneeskunde en stamcellen onderzoek en Dr Jos Malda die beiden van het UMC Utrecht en de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht komen. Volgens professor Dhert, zal de Utrecht Biofabrication Facility een unieke faciliteit in de wereld van 3D bioprinting zijn. En een plek waar kennis en infrastructuur samen zullen komen.

Utrecht is van plan om de verwachte toename van de vraag naar hooggeschoolde biomedische ingenieurs op het gebied van biofabrication te voldoen door het aanbieden van een nieuwe opleiding om de vaardigheden die nodig zijn voor succes in deze groeiende gebied te ontwikkelen.

De opleiding start in september 2014 met de masteropleiding BIOFAB (Biofabrication Training for Future Manufacturing). Dit is wereldwijd de eerste opleiding in dit vakgebied. Een consortium, bestaande uit  UMC Utrecht, Universität Würzburg (Duitsland), Queensland University of Technology en University of Wollongong (beiden uit Australië) ontwikkelen de opleiding. Deze wordt gefinancierd door Europese en Australische overheden. Gezamenlijk hebben zij 650.000 euro aan subsidie verstrekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *