Medisch

UMC redt leven jonge vrouw met 3D geprinte schedel

In het UMC-ziekenhuis in Utrecht hebben chirurgen dankzij een 3D-printer een volledige schedel kunnen transplanteren en zo het leven van een 22-jarige vrouw een stuk aangenamer gemaakt.

implant-skull-3d-printed-utrecht-3

De vrouw leed aan een aandoening waarbij het schedelbot steeds dikker wordt, waardoor de druk op de hersenen te groot werd, met zware hoofdpijn als gevolg. Een volledige schedeltransplantatie was dus de enige oplossing.
implant-skull-3d-printed-utrecht-1
“Vroeger werd een implantaat met de hand op de operatiekamer gemaakt van een soort cement waarbij de pasvorm verre van ideaal was”, zo legt opererend chirurg Bon Verweij uit aan Scientias. “Nu kunnen dergelijke delen met behulp van 3D-printen exact op maat gemaakt worden.” De toekomst van 3D-printen lijkt dus ook in de medische wereld rooskleurig.

Het ziekenhuis wachtte drie maanden om deze operatie naar buiten te brengen, het ziekenhuis wilde er eerst voor zorgen dat alles goed ging met de vrouw. “De vrouw heeft haar gezichtsvermogen terug. Ze is weer aan het werk en het is bijna onmogelijk om te zien dat ze ooit werd geopereerd.” zei Verweij.

Het ziekenhuis zegt dat de behandeling kan worden gebruikt om bot in de schedel te vervangen waar kankercellen inzitten en voor mensen met hoofdletsel.

Dit is de eerste keer dat bij een patiënt een volledig schedel wordt vervangen door een 3D geprint implantaat, volgens het UMC.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *